loader image

TEREN ȘI FORMALITĂȚI

CUM ALEG TERENUL CASEI MELE?

Înainte de începerea proiectului casei și a construcției acesteia,cele mai importante sunt alegerea terenului si amplasarea acestuia.

Este important să avem parte de o bună alegere în acest sens,care să cuprindă utilitățile (apă / canalizare / gaze / electricitate) și drum de acces asfaltat sau pietruit;o investiție pe termen lung și este important să se îndeplinească orice așteptări.

Nu e suficient ca un teren să aibă un preţ bun şi să se afle exact în zona în care ne dorim să ne construim o casă.Pentru a cumpăra un teren, mai sunt o serie de alţi factori importanţi pe care trebuie să îi luaţi în calcul înainte de a bate palma cu un proprietar.

  • Oaza de linişte. În general, cei care lasă Bucureştiul în urmă pentru o casă într-o zonă mărginașă, caută să scape de zgomot. Astfel că foarte important este ca terenul să nu fie în apropierea unei şosele circulate sau lângă o stradă foarte aglomerată. În afară de gălăgia pe care o fac maşinile, curţile în apropierea acestui gen de străzi se umplu de praf.De asemenea,lotul ideal este în apropierea unei păduri,dar nu mai aproape de 150m.
  • Risc de inundaţie.Un alt aspect demn de luat în calcul este ca terenul să nu fie inundabil în caz de ploi.Să nu fie situat în albia unui râu sau în apropierea unei ape unde se deversează reziduuri.Este recomandat ca solul să fie stabil şi nesurpabil. Pentru acest lucru este indicat un studiu geofizic -în funcţie de acesta se calculează şi fundaţia casei.De asemenea, sunt necesare şi informaţii legate de nivelul apei subterane (litologia solului).
  • Cât de mare să fie curtea? Dimensiunile terenului reprezintă o altă latură de luat în seamă.Un teren aproape de perfecţiune ar trebuie să aibă cel puţin 700 mp, consideră cei mai mulți dintre beneficiari.Astfel se poate repartiza zona casei, a grădinii, o zonă cu pomi fructiferi sau decorativi. Sigur că se construiesc case şi pe terenuri mai mici,iar proprietarii sunt mulţumiţi, însă indiferent de suprafaţă contează forma terenului.Dacă este îngust, în afară de faptul că are o deschidere mică, se va construi „de-a lungul”,casa luând o formă dreptunghiulară. De asemenea, nu este de neglijat faptul că se prevede o distanţă faţă de imobilele vecine – spaţiul faţă de stradă şi de limita din spate a proprietăţii.
  • Se poate construi pe terenul cumpărat? Până la încheierea tranzacţiei este recomandat să se cunoască starea terenului şi încadrarea în intravilan construibil. Atenţie! Poate fi intravilan, dar neconstruibil. De aceea este indicat să se solicite un certificat urbanism informativ,înainte de achiziţionarea terenului.Prin acest certificat,autorităţile fac cunoscute cumpărătorului (sau celui care solicită actul) elementele privind regimul juridic,economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor deja existente şi stabilesc cerinţele urbanistice care trebuie îndeplinite.

AVIZE, AUTORIZAȚIA DE CONSTRUCȚIE

Al doilea pas este alegerea proiectului ”Acasă”,unde de asemenea, sunt importante așteptările tale pentru funcționalitatea și aspectul viitoarei locuințe. În cazul în care niciun proiect din cele prezentate pe site nu au fost pe gustul tău și al familiei tale,merită să ne contactezi,pentru a stabili o întâlnire în vederea modificării după preferințe,sau, în cazul în care nici această variantă nu îți va surâde, atunci cu ajutorul arhitectului se va demara un nou proiect conform cerințelor tale.

Durata procedurilor administrative:10-30 de zile în funcție de autoritățile locale.Acest certificat este absolut necesar pentru a ridica o casă și este o formă oficială prin care administrația locală comunică elementele care caracterizează regimul juridic, economic şi tehnic al unui imobil, stabilite prin evidenţele existente şi documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului – spre exemplu: caracteristicile zonei în care se găseşte amplasamentul, cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite (înălţimea maximă a clădirii,procentul de teren ce poate fi ocupat de clădire, retragerile faţă de limita proprietăţii etc.) precum şi lista avizelor si acordurilor necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construcţie.

Durata pentru alegerea celui care ca face studiul și executare: 5-8 zile. Studiul geologic este o examinare amănunțită a terenului unde va fi amplasată casa în a determina natura solului oferind detalii importante proiectantului pentru calculul corect al structurii casei.

Durata,definirea și realizarea proiectului: 30 zile. Proiectul casei este schița după care se ghidează constructorul, deci trebuie făcut cu o atenție foarte mare la detalii.Un amănunt greșit în proiect poate duce la erori de construcție pe care probabil că le veți regreta mult timp.Veți avea nevoie de minim 3-4 întâlniri cu proiectantul pentru a definitiva proiectul și apoi încă cel puțin 10 zile pentru a primi proiectul în formă finală (în condițiile în care proiectantul nu este ocupat). Costul unui proiect pentru o casă de 150mp este oferit Gratuit dacă colaborați în construirea casei cu firma noastră,beneficiind de consiliere gratuită|depunerea și ridicarea documentației | sau aproximativ 1500-1700.euro dacă alegeți un alt proiectant.

Durata procedurilor administrative: 15-35 zile.Odată ce avem proiectul, el trebuie avizat de administrația locală pentru a se asigura că este în concordanță cu reglementările în vigoare.

Durata procedurilor administrative: 30 zile. După ce am obținut toate avizele necesare, putem solicita autorizația de construcție pentru a putea demara execuția lucrării.Să construiești, să extinzi, să recompartimentezi sau să consolidezi un imobil în lipsa unei autorizații de construire reprezintă un risc pe care nimeni nu ar trebui sa și-l asume.Este recomandat să ai o autorizație de construire înainte de a demara orice lucrare, altfel amenzile sunt foarte mari iar riscul de demolare și intrare în legalitate este la fel de mare.Procedura privind obţinerea autorizării executării sau desfiinţării construcţiilor se găseşte reglementată în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor,republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 933 din 13/10/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991,aprobate prin Ordinul nr. 839/2009.

Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel.Autorizarea executării lucrărilor de construcţii reprezintă exercitarea autorităţii de către administraţia publică judeţeană şi locală, după caz, precum şi de către administraţia publică centrală, în situaţiile prevăzute de Lege, cu privire la punerea în aplicare a prevederilor documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, aprobate potrivit legii, care se constituie în temei juridic pentru realizarea de lucrări de construcţii.

Angajarea unui consultant profesionist pentru a obține aceste avize începe de la 1500 Lei.

Dacă alegeți să lucrați cu noi,vă oferim consultanța și obținerea avizelor în vederea autorizării construcției,gratuit.

PROIECTAREA CASEI

SISTEM CONSTRUCTIV – GARANȚII

  • Regie Proprie: Este cunoscut faptul că fiecare persoană interesată vrea să-și construiască casa în cele mai bune și confortabile practici în domeniu și cu cele mai mici cheltuieli , acestea fiind problemele-cheieale unui șantier.Construirea casei în regie proprie este o loterie,născând o senzație profitabilă la început.Beneficiarul trebuie să țină cont de faptul că se va implica în alegerea și cumpărarea materialelor,închirierea utilajelor,a diverselor echipamente și prevenirea cheltuielilor neprevăzute,coordonarea echipei de meseriași cât și a erorilor în executarea lucrărilor de construcții.Practic aceaste responsabilități îi aparțin în totalitate,de la începutul și până la finalizarea șantierului fără a avea garanția unei lucrări cu sau fără vicii ascunse.Aceste lucruri vor consuma timp,nervi și bani,ajungând ca bugetul stabilit să fie depășit în majoritatea cazurilor.
  • Antreprenor General: În acest sistem, sarcina de proiectare și construirea casei o preia compania de construcții ce oferă un serviciu complet prin proiectare,logistică|utilaje grele-ușoare|echipamente specifice,materiale livrate pe șantier,execuție,oferind un confort pozitiv beneficiarului în acest sens.Senzația că poate absorbi mai mult din buget decât sistemul regie proprie va fi evidentă , dacă nu ai avut deja o astfel de experiență. Dar să nu trecem peste aspectele importante în colaborarea cu o companie de construcții civile care se respectă:personalizarea gratuită a casei după bunul plac fără un efort major, antreprenorul asigurând un arhitect fără costuri în colaborarea cu beneficiarul,garanțiile de execuție și finisaje,siguranța bugetului stabilit care se va stipula într-un contract de proiectare și construcție,personalul dedicat — paza șantierului|inginer cadastru|inginer RTE|muncitori calificați|muncitori necalificați|inginer de șantier.
  • Garanția lucrării: În prezent, pe piața construcțiilor,garanția nu depășește 12 luni la finisaje și 20 de ani pentru structura casei;în cazul G500 se oferă 50 de ani de garanție pentru structura imobilului și 18 de luni pentru finisajele interioare-exterioare.Cel mai important lucru este de a verifica dacă societatea de proiectare și construcții va transfera garanțiile materialelor folosite pe numele clientului-investitor. Alegerea unui antreprenor potrivit este o garanție a calității în realizarea visurilor pentru casa dumneavoastră.

CE TIP DE CASĂ MI SE POTRIVEȘTE?

Înainte de a ne apuca de orice formalitate, trebuie să ne imaginăm cât se poate de clar ce ne trebuie și cât ne permite bugetul să ne extindem.

În primul rând trebuie estimat cam câte dormitoare vor fi necesare și apoi să stabilim numărul total de camere de care va dispune noua locuință astfel încât să fie confortabilă.În majoritatea cazurilor, pentru o familie normală, este de ajuns să avem 3 dormitoare,2 băi,un living,o bucătărie și un birou. În total, aproximativ 180 mp imobil construit.

În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că bugetul pe care îl avem în acest moment acoperă construcția la roșu – adica fundație, ziduri, acoperiș. Pentru a calcula costul aproximativ al construcției la roșu.În general,o casa cu 180mp imobil construit, începe de la 35000 euro La Roșu,preț fără Tva 19%,folosind materiale și practici în domeniu de cea mai bună calitate.Odată construită casa la roșu, ea poate fi finalizată pe bucăți (câte o cameră la rând sau câte un nivel la rând) deoarece nu va fi afectată de vreme.

  • Locuința individuală, este ceea ce-si doresc cu siguranta majoritatea românilor.Să-ți crești copii și să îmbătrânești la gura unui șemineu este de altfel și un clișeu într-un stil clasic, modern, mediteraneean, contemporan,neo-românesc.
  • Casă tip Duplex. Mai simplu, am putea spune ca acestea sunt „jumatati de casa” confortabile sau „apartamente în vila” în unele cazuri. O casă mai mare și mai arănjată, construită „în oglinda”, adică simetric, astfel încât să permită conlocuirea a doua familii diferite sau nu, care sa nu se deranjeze reciproc atunci cand intră sau ies din locuinte.Vila are două corpuri de casă/apartamente distincte,dar egale,cu doi proprietari diferiți sau nu,fiecare stăpânind o locuință care include de regulă garaj,sas,casa scării,hol,living,bucatarie,cămară si baie la parter iarla etaj, 3-4 dormitoare servite de 1-2 băi. Cei doi proprietari si cele două corpuri au in comun un perete, care este construit de cele mai multe ori fie pe partea bucătăriei și a băilor, fie pe partea scării interioare sau ale garajului.
  • Case înșiruite/triplexuri. Mai exista modelul de case înșiruite – un fel de duplexuri-vagon,unde sunt pe fiecare corp de casă doi pereți lipiți de vecini diferiți sau nu, acesti vecini fiind lipiți la rândul lor de altii și așa mai departe. Astfel de case sunt foarte pentru clienții investitori cre fac o afacere pentru revânzarea acestora.Casele înșiruite se găsesc în ansambluri rezidențiale,care sunt construite de investitori privați special pentru vânzare

DURATA ȘANTIERULUI

CÂT DUREAZĂ CONSTRUCȚIA CASEI MELE?

Perioada de execuţie pentru un imobil de 180 mp construiți La Roșu Premium durează circa 55 zile, 6 zile/săptămână,cu o echipă de 4 muncitori calificați,ajutați de 2 muncitori necalificați la structura imobilului.

Perioada de execuţie pentru un imobil de 180 mp construiți La Gri Premium durează circa 110 zile,6 zile/săptămână,cu o echipă de 4 muncitori calificați,ajutați de 2 muncitori necalificați la structura imobilului și o echipă de 4 muncitori calificați,ajutați de 2 muncitori necalificați la semifinajele imobilului.

Perioada de execuţie pentru un imobil de 180 mp construiți La Cheie Premium durează 140 de zile,6 zile/săptămână cu o echipă de 4 muncitori calificați ajutați de 2 muncitori necalificați la structura imobilului și o echipă de 4 muncitori calificați ajutați de 2 muncitori necalificați la finisajele imobilului supravegheați de un șef de șantier permanent. Pentru instalațiile sanitare și electrice vor fi echipe separate a câte 3 muncitori.

Perioadele calculate și prezentate sunt condiționate exclusiv de condițiile meteo necesare realizarii construcției conform solicitărilor din contract; acestea ca și termenele de etape, vor fi prelungite corespunzător prin acord amiabil.

G500 vă întâmpină cu sistemul clasic in constructiile de case – din beton armat/zidărie cărămidă și două sisteme de construcții si finisaje privind casele passive,eficiente energetic :xasa e4 de la wienerberger si casa CLT,cu un impact direct pozitiv asupra costurilor de întreținere pe termen lung. Eficiența energetică este unul dintre aspectele care a condus construcțiile civile spre un consum de energie aproape zero (nZEB).

Potrivit directivei 2010/31/EU a Parlamentului European, toate casele nou construite începând cu anul 2020 pe teritoriul Uniunii Europene au obligativitatea de consum de energie aproape zero (nZEB – nearly Zero Energy Building).

Parteneri